Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Clubul cinefililor
#11
[Image: 51CHHZDW9DL._SL500_SS500_.jpg]

American History X, un film genial pe care am avut onoarea să-l vizionez acum ceva săptămâni.
Edward Norton şi-a jucat pe departe cel mai tare rol în care l-am văzut vreodată ...având în vedere şi nominalizările...
Edward îl joacă pe Derek, fratele mai mare a lui Danny.
Pe parcursul filmului mi-a plăcut că atunci când povestea, totul era alb negru .. şi aveam un sentiment ciudat ... îmi plăcea enorm.
Ideea cu rasismul din America a fost genială .. totul a fost reprezentat ca la carte.
Danny trebuia să scrie un referat despre fratele său, Derek, ce a pus bazele unei organizaţii neo-naziste în oraşul său.
Danny a început să-l susţină pe Derek din ziua în care un evreu a venit in casa mamei lor .. acel evreu se presepunea că va fi noul iubit al mamei lor .. (tatăl lor a fost omorât de un negru .. el era la rândul său rasist, şi el i-a dat ideile lui Derek).
Toată familia, împreună cu acel evreu erau la masă .. şi totul a luat-o de sub control ... totul s-a sfârşit cu o ceartă zdreavănă între Derek, mama şi sora sa .. iar evreul a fost alungat.
Atunci a fost prima dată când Danny a spus 'te susţin'.
Iniţial, Derek era doar un puştan obişnuit .. nu avea idei rasiste .. totul a început de la tatăl său, când a fost omorât, Derek a fost distrus .. şi totul s-a transformat în ură.
Mai târziu, nişte negrii încearcă să fure maşina tatălui lui Derek ... niciunul nu a scăpat din câte îmi amintesc. Amândoi au fost împuşcaţi, iar unul a fost pus cu gura în bordură ....şi ...Haha
Danny vede tot .. inclusiv cum îl ia poliţia. Dacă ar fi depus ceva la dosar, ar fi făcut închisoare cu viaţa..
Ei bine, în timpul închisorii, Derek se schimbă radical .. închisoarea era plină de negrii..erau doar câţiva albi, ce n-au înţeles ideologia neo-nazistă ...
Derek se împrieteneşte cu un negru ... iar albii îl prind la duş ... şi vedeţi filmul. Haha
Totul s-a schimbat pentru Derek în acel moment .. negrii au devenit mai apropiaţi pentru el ..
Când a ieşit din închisoare, Danny deja avea un loc bine stabilit în organizaţia neo-nazistă ... Derek a încercat să-l scoată, până nu e prea târziu ..şi oarecum reuşeşte, dar faptele sale din trecut, îl îngroapă .. astfel că în ziua în care trebuia să dea referatul, este împuşcat de un negru în baie.
Finalul mi-a lăsat multe semne de întrebare ... oricum, a fost printre cele mai frumoase filme urmărite de mine. Să spunem că a fost singurul film ce a reuşit să-mi influenţeze puţin ideile pe care mi le-am format cu anii..însă nu suficient.
Americanii nu au înţeles ideologia asta, nu cred că se mai putea numi neo-nazism, ci disperare ...
Sup
replyReply
#12
Intradevar e ciudat cum finalul acestul film te lasa intr-un fel in ceata. Si chiar se termin destul de ciudat...cumva sa arate ura ce era intre rase. Dupa cum ai spus si tu Warhell chiar e prezentata bine ura dintre rase americana, numai problema e ca in state negrii sunt mai rasisti decat albii. Din cate am urmarit in film intradevar acea organizatie a pornit de la ideea ca albii sa se poata plimba in siguranta prin cartierul lor fara sa fie alungati sau batuti de catre negri. Probabil ura albilor din acel cartier a pornit de la rasismul negrilor, totul transformandu-se intr-un adevarat razboi. A avut si momente funny, cand vine Seth acasa la Danny cu melodia aceea pe masina sau pur si simplu felul de a fi al grasului e amuzant. A fost destul de socant sfarsitul si chiar transformarea lui Derek, e interesant cum inchisoarea reuseste sa faca ceea ce nimeni nu a reusit. Sa ii schimbe total ideeile pe care le sustinea cu atata ambitie. Un film de nota 10.
Am o intrebare pentru voi...ce credeti ca a cauzat sfarsitul lui Danny?
"Errare humanum est sed perseverare diabolicum."
"Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo."
"Inter arma silent leges."

replyReply
#13
(02-03-2013, 03:47 PM)Zamolxis1 Wrote: Intradevar e ciudat cum finalul acestul film te lasa intr-un fel in ceata. Si chiar se termin destul de ciudat...cumva sa arate ura ce era intre rase.

Pe mine nu m-a lasat deloc in ceata. Adica sunt constient ca toate faptele pe care le facem au consecinte si o sa vina oricum, mai devreme sau mai tarziu. Danny era un tip a carui maturizare a fost incredibila de la incidentu' de care zicea si Warhell mai sus.. Era foarte destept baiatul si curajos. Mie mi-a placut felul in care a fost creat.

Quote: Am o intrebare pentru voi...ce credeti ca a cauzat sfarsitul lui Danny?

Pai filmul a inceput cu Danny aparand un elev alb in fata unor negrii care il agresau. (scena cu fumul de tigara suflat in fata negrului... geniala). Si sfarsitul reprezinta razbunarea rasei care de-a lungul filmului a fost dominata de gruparea fratelui lui Danny.


~Edward Norton & Kevin Spacey -> best actors ever.
----------------Worldofgothic----------------
---------PLAY
replyReply
#14
Ce'mi mai plăcea şi mie de Seth ăla. HahaHaha
Sup
replyReply
#15
Am vrut sa vad parerea lui Warhell inainte sa postez pentru ca banuiesc ca pe el filmul l-a atins in zone mai sensibile decat pe restul. Nu prea am primit o parere in adevaratul sens al cuvantului pentru ca a cam evitat subiectul si a facut mai mult un rezumat al filmului (which btw e cam spoiler-uit, ar fi trebuit sa te rezumi la un general outline si sa nu intri in detalii, e posibil sa citeasca topicul si alte persoane care nu au vazut filmul). Totusi, mi s-a parut interesant ca l-a numit pe Murray evreu. Poate am ratat eu partea asta, cu toate ca ma indoiesc, insa nu imi amintesc sa avem vreo mentiune la originile sale. Ce vreau sa spun e ca Warhell e posbil sa fie un pic subiectiv cand analizeaza filmul. Sincer, m-as fi asteptat ca partea a doua a filmului sa aiba un mai mare efect asupra sa. Daca filmul incearca sa transmita ceva, acest ceva este faptul ca ura nu e niciodata pozitiva si ca lucrurile nu sunt intotdeauna ceea ce par. Se militeaza pentru egalitatea inter-rasiala (cu toate ca finalul nu prea ajuta in aceasta vedere) si pentru pace la nivel general. Disperarea de care vorbeste Warhell e adevarata hiba a societatii moderne. Cand nu gasim solutii tindem sa dam vina pe cine e la indemana, de obicei cei diferiti.

Anyway, filmul este unul foarte bun. Actorii isi fac treaba excelent, nu stiu daca e cel mai bun rol al lui Norton (se bate cu 25th Hour si Fight Club), insa cu siguranta e cel mai 'diferit.' E cam ce a facut Christian Bale in The Machinist, numai ca el a trebuit sa dea jos si nu sa puna. Punctul forte al filmului e insa povestea si felul in care e spusa. Intercalarea scenelor alb-negru, pe langa faptul ca face trecerea dintre acum si atunci, ne prezinta si o modificare a conceptiilor protagonistului. De la o lume in care totul e fie alb, fie negru (figurativ vorbind) se trece la o lume in care nimic nu e cu adevarat rau, doar neinteles sau diferit. De mentionat si o serie de scene memorabile inceptul/sfarsitul din nou in opozitie la nivel cromatic, scena crimelor etc.
Per total, un film excelent din care fiecare are cate ceva de invatat.
replyReply
#16
Era evreu. Chiar şi el a spus. A mai şi fost făcut în toate felurile .. înclusiv 'jidanie'. Haha
Păi am cam evitat subiectul în sine pentru că am spus deja că încerc să evit asta pe forum .. filmul mi-a schimbat puţin părerile, dar în general ... neo-nazismul a fost înţeles greşit de acea organizaţie (inclusiv de cei din închisoare)
Spunea şi Derek în puşcărie .."Nu asta reprezintă ideologia noastră."
Cât despre mine, în general, ideile mele nu vor fi schimbate niciodată complet, chiar dacă nu mai vorbesc de ele pe forum.
Nu m-am născut nici eu rasist, cum nu a făcut-o nimeni, dar cu trecerea timpului mi s-a arătat adevărul, chiar şi în Biblie.
Sup
replyReply
#17
[Image: series16011.jpg]

Nu prea stiu cum si de unde sa 'apuc' filmul asta. Sunt de acord cu ce au spus BeoWulf si Zamolxis in celalalt topic, filmul cu siguranta nu e de un 5 si ceva cat are pe IMDB. Din pacate, nu cred insa ca e mult mai bun de atat. Ar fi putut sa fie, dar are unele aspecte care il trag destul de mult in jos.

So, avem the good news si the bad news. O sa incep cu partile bune. Filmul de la un capat la altul este foarte aratos, cu peisaje superbe si o cinematografie inspirata. Atmosfera nordica e surpinsa cu brio pe pelicula, iar partea a doua (dpdv al duratei si nu al impartirii pe capitole) reuseste sa o depaseasca pe prima la capitolul vizual. Aici pot sa includ si luptele viscerale, frumos regizate.

Si pe partea sonora VR sta bine, muzica e mai mult ambientala dar creaza sentimentul de 'eeriness' care inconjoara intreaga poveste. Ce nu mi-a placut si m-a surprins in mod negativ a fost dialogul in engleza. Parca ia un pic din culoarea locala pentru ca se vede ca la majoritatea actorilor engleza nu e limba nativa, astfel ca rezulta un accent destul de stalcit. Glumind, partea cea mai buna de voice acting vine de la eroul principal.

Acum, partile negative, care sunt destul de multe din pacate. Pentru inceput, jocul actoricesc cam scartaie. Protagonistului parca ii lipseste acel ceva care sa ma convinga cu adevarat de autenticitatea sa. Celelalte personaje nu se misca nici ele grozav.

Apoi avem povestea, care pleaca de la o premisa interesanta dar parca nu stie unde vrea sa ajunga. La fel ca si calatoria pe mare, povestea e invaluita intr-o ceata din care nu reuseste sa iasa sub nici un chip. Banuiesc totusi ca producatorii au sacrificat-o in fata unei prezentari la nivel audio-vizual mai bune, dar oricum ar fi, se puteau face mult mai multe. Ambiguitatea nu e rea, iar faptul ca dialogul e aproape inexistent ajuta multa atmosfera apasatoare, insa cele sase sau sapte capitole ale filmului nu prea se leaga. Per total povestea e cam trasa de par; de fapt nu, povestea e buna, dar e spusa prost.

In concluzie, Vallhala Rising e un film bun si atat. Nu aduce nicio revelatie, isi face treaba cum trebuie acolo unde crede ca trebuie si ne aduce o experienta vizuala interesanta si numai buna de... vazut. Se putea si mult, potential era cu tonele, dar e destul de ok si asa, daca nu ii ceri prea multe.
replyReply
#18
Valhalla Rising, a fost unul dintre filmele de care am auzit in treacat de la un bun prieten de-al meu. Pur si simplu imi povestise din film si imi spusese ca se leaga de vikingi...asa ca asta m-a aruncat cu toata increderea spre a-l viziona. Prima data l-am vazut acum 2 ani si l-am revazut de vreo 3 ori. Pot spune ca la inceput nu mi-am dat seama de simbolistica ce o contine filmul a trebuit sa il mai vad de 2 ori ca sa imi fac niste idei. A treia oara l-am urmarit cu o verisoara de-a mea, iar dupa ce l-a vazut, mi-a cantat o saptamana la rand ca atunci cand isi aminteste de secventa acea dura cu tipul legat de piatra ii se face rau. Ma rog, clar nu e de vizionat cu o fata langa tine fie ea verisoara sau orice altceva.Haha
Vorbind despre calitatea filmului, chiar mi-au placut peisajele foarte mult, toata atmosfera inconjuratoare, sunetul de fundal. Nu mi-a placut faptul ca nu s-au chinuit prea mult in ceea ce priveste costumele. Adica nu au prea luat in serios detaliile, iar accentul lor e destul de ciudat. Totusi intreaga tacere in care se cufunda filmul ofera suspans privitorului.
In ceea ce priveste simbolistica:
One Eye ar putea fi asemanat cu Odin, de fapt ai putea zice ca e chiar Odin. Deoarece in mitologia nordica se stia ca Odin vine in Midgard(lumea pamanteana) din cand in cand sub diferite forme. Mai ales sub forma unui razboinic. Asemanarile dintre zeitate si personajul principala l filmului sunt numeroase. One eye are un singur ochi ca si Odin. Zeul sacrificandu-si ochiul pentru a-si imbunatati vederea si pentru a putea vedea tot ce se intampla in lume...ba chiar sa poata privi ce rezerva viitorul. Calitati pe care le detine si One Eye, acesta prevazand diferite intamplari(aratate cu rosu sangeriu in film) ba chiar miscarile pe care le va face cel cu care se bate. Acesta ca zeitate reincarnata prefera sa nu vorbeasca...probabil aceasi poveste despre zeitatile care nu vor sa le fie auzita vocea de catre pamanteni. Dotat cu aceleasi calitati de lider ca ale lui Odin(intelepciune, bunatate, generozitate si curaj) acesta isi continua drumul folosindu-l pe pusti ca pe propria sa voce.
Finalul, reprezinta defapt sacrificiul facut de zeitate pentru a salva viitoarele generatii ale propriului sau neam. Astfel prefera sa moara si sa ofere continuitate poporului decat sa infrunte oponentii si sa riste sa omoare si baiatul. Daca ati observat, la un moment dat One Eye face un turn din pietre...ei bine acel turn ar putea reprezenta mormantul sau, locul prin care se intoarce inapoi in Asgard, lumea zeilor. Lucru ce e vizibil chiar la final cand este aratat scufundandu-se in apa. Intalnirea cu crestinii si tot drumul alaturi de ei poate insemna ca Odin se simte inlantuit de noua religie ce este adusa pe acele pamanturi...astfel toti crestinii care ii mor de taisul sabiei il elibereaza.
Un film foarte frumos cu plusurile si minusurile lui. Intradevar nota de pe imdb e foarte mica pentru ceea ce a fost acest film, merita mult mai mult.
"Errare humanum est sed perseverare diabolicum."
"Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo."
"Inter arma silent leges."

replyReply
#19
Sa stii ca ai atins unele puncte interesante legate de poveste, la care nu m-am gandit. Are mai multa logica atunci cand faci conexiunea Odin - protagonist. M-am intrebat pe parcurusul filmului care e scopul calatoriei in acele taramuri salbatice, si daca acceptam ca eroul principal e de fapt incarnarea zeului raspunsul devinde destul de clar (intoarcerea la origini adica).
replyReply
#20
L-am vazut si eu in sfarsit.Recunosc ca l-a inceput nu prea am inteles unde vrea sa se ajunga cu povestea,dar dupa ce am citit ce-a scris Zamolxis,a inceput sa capete putin sens.In rest,luptele au fost ok,la fel si cadrul,sunetul,etc.N-a fost cine stie ce,dar nici un esec.
replyReply


Possibly Related Threads…
Thread Author Replies Views Last Post
  Clubul cinefililor - Discutii generale Bogdan 98 32,798 03-05-2013, 12:12 PM
Last Post: Bogdan

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)